Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2013 13:59 - (Къ)Де е България ?
Автор: ralcheva Категория: Политика   
Прочетен: 1892 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.06.2013 14:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Направо ме е срам от бездействието на провинцията, в частност на моя роден град, която стои като безмълвен наблюдател на разиграващата се схватка между гражданското общество и мафията. Част от нея като типичен зрител в киносалон люпи семки и хрупа пуканки. Гледа към екрана и чака… чака някой да свърши работата и да я „оправи”… провинцията.
Това се случва не за пръв път. Преди 23 години аз бях в София. Тогава в първите редици на протестите бяхме студентите. Тези, които не бяха вкусили от репресивния апарат на БКП и изпитваха най-малко страх /защото не вярвам някой да не е изпитвал/. Студентите бяха сценаристите, режисьорите и изпълнителите на най-симпатичната част от протестите. Първо срещу онзи член Първи на конституцията, после срещу фалшифицираните избори, след това срещу правителството на Луканов, срещу „Танковете да дойдат” …
Тогава нямаше интернет, мобилни телефони, имаше Канал 1 и Ефир 2 само, и с това си обяснявахме мълчанието на провинцията. Страх ги е хората, там протестиращите са малко и се чувстват изолирани…
Ами сега ?
Сега съм в другата половина на страната, в тази – безмълвната, люпеща семки… Опитът ми още първия ден след безумното назначение на Пеевски да организирам нещо на централния площад събира ... 6 човека ! Може би не съм точният организатор – все пак съм обвързана с една агонизираща дясна партия. Но къде са другите ?
Сега какво е нужно за да се събудят хората извън София? От какво и от кого ги е страх ? Не е ли срамно да се цитират по 20, 30, 50 присъстващи на протестите в големите областни градове? Какво да кажем за по-малките, за селата ? Да не би пък там всички да са доволни от разиграващия се пореден цирков политически спектакъл, режисиран от олигархията с участието на добре познатите политически артисти, които само си разменят ролите през последните 23 години. Вече всички актьори, които не изпълняват съвсем точно раздадените им роли и реплики, резонно са отстранени от сцената и спектакълът е най-атрактивния и най-бруталния, който сме виждали.
Ами на който му харесва – да спре да люпи семки и да си го каже поне ! Може пък интернет лумпените нещо и да не схващаме… Но това мълчание е смазващо.
 
Или пък в цялата страна извън София дневният ред на населението включва само сметките за тока, майчинските, социалните помощи и турските сериали ? 

Нещо не е наред. Защо в София свободните, интелигентните, талантливите, образованите, хората с достойнство могат да се самоорганизират, а в малките градове – не? Няма ли такива там ? Кого чакат ?
Защо тези градове си остават само източник за захранване на платените партийни агитки, извозвани с автобуси?
 
Докато не си отговорим на тези въпроси България трудно ще поеме единна по пътя си към нормалността и демократичните ценности. И винаги ще има задкулисие, което ще режисира спектакъла и ще избира актьорите с помощта на люпещата семки част от публиката.


Тагове:   ДАНСwithme,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ralcheva
Категория: Регионални
Прочетен: 166669
Постинги: 33
Коментари: 234
Гласове: 271
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930