Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2008 13:49 - Още за празниците в Панагюрище - преглед на съпътстващата културна програма
Автор: ralcheva Категория: Регионални   
Прочетен: 1499 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 07.05.2008 15:23


     Изкушавам се да направя един бърз коментар на съпътстващата празниците културна програма в дните 30-ти април - 2-ри май.
     Ще започна с Рок-концерта "Звезди в сърцето на града" на 30-ти май. Въпреки че бях в екипа-организатор на концерта, ще си позволя адмирации, тъй като моето участие този път беше наистина малко. Основната работа по организацията си свършиха Радко и Катя Пърлеви. Основната вокална работа с децата беше на Нона Немигенчева. Водещите бяха очарователни и непринудени.
Очевидно градът е зажаднял за подобни прояви. За това говори препълнения площад, хората, които останаха 4 часа прави до края на концерта (пейки не бяха сложени, тъй като щяло да бъде трудно да се демонтират за тържествата на другата сутрин), чудесното настроение, което се създаде...
Ще си позволя и като професионалист да кажа, че нивото на изпълненията беше много добро, фалшивите тонове се брояха на пръст (за разлика от рок-коцерта миналото лято с външни и скъпи "звезди"), изпълненията на рок-групите бяха впечатляващи. Децата се почустваха истински звезди. Излизането им на подобна сцена пред препълнен площад е истинско предизвикателство за деца на тази възраст, сериозен опит и предпоставка за скок в развитието им като поп-певци. Получиха и много сериозни подаръци, което рядко им се случва дори на престижни конкурси, за което още веднъж ръкопляскания за организаторите и спонсорите. Ако традицията бъде продължена (за което искрено се надявам) със сигурност ще има сериозен наплив за следващия кастинг. Но в конкуренцията се раждат постиженията.
     Програмите на 1-ви май на Площада пред Читалището и на 2-ри май на местността "Оборище" бяха интересни, разнообразни и професионално подготвени. Наличието на специалист - хореограф в града (Елеонора Мазнева) вече дава видими резултати. Особено приятен е факта, че в града вече има няколко танцови формации за народни танци. От малки дечица, които танцуват с въодушевление под звуците на българска народна музика,  до възрастни, които се справят доста професионално. Само преди 5-6 години нямаше нито един такъв състав в Панагюрище. Не мога да не отбележа и прекрасните нови костюми, с които танцуваха формациите към ОДК. Това, което ми направи силно впечатление е, че и двете програми се радваха на голям зрителски интерес, за разлика от професионалните състави, които канехме в последните години и играеха, свиреха или пееха пред празен площад. С една дума - по-добре да се вложат пари в развитието на извънкласни форми и самодейност в града, отколкото да се канят външни програми за изяви на открито.
      И последното, което искам да напиша е нещо, което определено тежи на панагюрци. Липсата  на сериозна театрална постановка - възстановка на Априлското въстание. Панагюрище в продължение на десетилетия беше център на такова събитие, всички помним невероятните спектакли на площада. И всички вече усещаме липсата на едно такова по-крупно мероприятие. За разлика от нас, които имахме сериозни традиции и опит в това, сега други общини като Клисура, Копривщица, а защо да не споменем и съседното село Баня, правят подобни възстановки.  До преди години те се учеха от нас и постановките им бяха бледа имитация на нашите спектакли. Миналата година възстановката на клуб Традиция запълни донякъде тази липса. Мисля обаче (и ще го внеса като предложение в Общинския съвет), че Общината трябва сериозно да се замисли за едно по-мащабно отбелязване на 1-ви май. И то отсега. Смятам, че трябва да се отпусне определена сума и да се обяви конкурс за идея и организация на Постановка или Спектакъл на 1-ви Май. Има много талантливи, инициативни творци и в Панагюрище, и панагюрци извън Панагюрище, а защо не и съвсем външни хора, ако желаят да се обвържат с подобна проява.Трябва само да им се даде възможност и поле за изява.
А при подходяща реклама това може да доведе и повече външни хора и туристи в града. Това са 2-та дни слава (национална) за нашия град и трябва да ги използваме по най-добрия начин, за да заинтригуваме всеки, решил да посети Панагюрище. И за да запазим стародавната си гордост на потомци на априлци.


Тагове:   още,   Панагюрище,


Гласувай:
0



1. анонимен - така е
08.05.2008 14:41
така е това, което пишете - наистина трябва да има възстановка или спектакъл. като дете най ме впечатляваше Райна Княгиня и въстаниците, които заедно с черешовото топче пресъздаваха обстановката от 1876 година.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ralcheva
Категория: Регионални
Прочетен: 166745
Постинги: 33
Коментари: 234
Гласове: 271
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930