Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 23:56 - Проект "Звук и светлина в Панагюрище"
Автор: ralcheva Категория: Регионални   
Прочетен: 16233 Коментари: 43 Гласове:
1



Бих искала да дам един линк към проекта, подготвян от община Панагюрище за кандидатстване по мярката "Туристически атракции" на оперативната програма "Регионално развитие".
Крайният срок за кандидатстване е 4.09.2009, а общинският съвет ще трябва да вземе решение на предстоящата сесия на 27.08.
Мисля, че проектът е доста мащабен, променя до голяма степен облика на мемориялния комплекс "Априлци" и е редно да бъде обсъден възможно най-широко от гражданството. За съжаление и ние - общинските съветници - го виждаме в последния момент. От друга страна не е добре да се изпуска възможността да се кандидатства по тази програма. За това е хубаво да се чуят възможно най-много мнения в малкото оставащо време до взимане на решение.
Искам също така да напиша тук, че на 26.08.2009 - сряда - от 17.00 ч ще има представяне на проекта от екипа проектанти в заседателната зала в Общинския съвет. Това ще бъде и общественото обсъждане на проекта, за което нашата комисия настояваше. Поканени са всички, които се интересуват, които имат въпроси или допълнителни идеи. Могат да се правят промени в оставащите дни до срока за предаване на идейния проект, това може да залегне и в решението на общинския съвет.
Хубаво е панагюрци да са активни, за да не бъдат изненадани, както от "Чешмата" на пазара  (не искам да правя паралел с този "монумент" в никакъв случай, давам го като пример за това как се правят сериозни промени на места в централната градска част, които са важни за всички нас, без да е чуто мнението ни. Иначе този проект няма нищо общо с чешмата - мащабен, интересен. Но има върху какво да се замислим и какво да променим или добавим).

http://www.panagyurishte.org/files/Slides.pdf

Ако не е ясно - става дума за водни завеси, върху които ще може да се прожектират различни мотиви. И за цялостно одветление на комплекса и техническо оборудване, което да позволява спектакли "Звук и светлина".



Тагове:   Панагюрище,


Гласувай:
1



1. emil60 - Много красиво!
22.08.2009 00:08
Както обичам да казвам,не само когато видя столчета и маси, и функционално!
цитирай
2. анонимен - Красиво
23.08.2009 18:20
Съгласна съм - много красиво! Може би и функционално и надявам се възпитателно. Дано ни накара да се гордеем с историята, да ценим настоящето и да пазим красотата!
цитирай
3. usmivkata - :)
24.08.2009 08:01
Така, на снимките изглежда наистина супер. Единственото, което ми идва в повече, са тези арки над паметника. Мисля,че са излишни, но останалото, ако стане, ще е страхотно.
цитирай
4. ralcheva - Арките
24.08.2009 10:43
са предвидени, за да може от там да се осветява паметника. И аз зададох същия въпрос, но наистина няма откъде да дойде светлина върху паметника иначе.
цитирай
5. анонимен - Аз съм против!
24.08.2009 11:07
Идеята му е добра, но не му е сега времето, пък и мястото! Трябва ли да правим шоу от паметник, издигнат за преклонение пред нашите деди!
Водна завеса при положение, че водата не стига за блоковете на Оптикоелектрон?
Добре, ще вземем пари за изграждането, а после поддръжката? Или ще го построим, проектантите и строителите ще си вземат париците и дотам!
Много по-практични неща има за правене в града ни! Да не ги изброявам. По- добре общинското ръководство с тях да се захване, вместо да се оправдава с безпаричие!
цитирай
6. ralcheva - до Анонимен 5
24.08.2009 11:17
Ще се радвам да дойдете в сряда на обсъждането и да кажете мнението си.
Относно "Оптикоелектрон" - не се ли решиха проблемите с водоснабдяването ? Новият управител на ВиК ни увери, че там вече има вода по високите етажи, като се добавя вода от водопровода "Марица" към тази от нашите водоизточници.
Между другото - в момента града се снабдява на 90 % от собствени водоизточници след мерките, взети в резултата на водната криза миналата година. А не можеше уж. Вярно, ча годината е дъждовна, но тази вода не е за изпускане.
Та да се върнем на проекта - и аз не мисля, че в тази криза му е времето, но за съжаление мярката, по която можем да вземем пари от Европа за туризъм, е отворена ТОЧНО СЕГА. С краен срок - 4.09.2009. И що се отнася до водните завеси - там става дума за оборотна вода, разходът ще е сравнително малък.
цитирай
7. анонимен - Супер!
24.08.2009 14:30
Дано да стане този проект! Изглежда чудесно! Ако проекта се реализира, това ще бъде една от най-големите атракции не само в Панагюрище, а в цяла България. Това може да се окаже повратна точка в развитието на туризма в Панагюрище. Дано да стане, ще стискаме палци!
цитирай
8. анонимен - Време е !
24.08.2009 16:27
Инициативата, ако наистина се изпълни проекта такъв какъвто е нещо прекрасно и дано даа не се приберат парички и нищо да няма.
Това е хубав повод в който трябва да се наблегне най-накрая на нашата историческа принаглежност.
Определено града има нужда от много разчупване и популяризиране. Не мислите ли че е крайно време да се обърнем към историята?
Стискам палци, проекта да се реализира.
И един въпрос - това след като бъде изградено - кой ще го стопанисва и поддържа?
А може ли и с едното да се направят и фонтанчетата на центъра? /а не да имаме такъв измислен като в парка/?
И на тази тема- ще се озелени ли някога нашия град или всичко ще бъда само плочки по центъра?
Благодаря предварително за отделеното внимание.
цитирай
9. анонимен - stranno
24.08.2009 16:48
г-жо Ралчева, Проекта е приблизително добър. Моля да ни уточните каква роля ще изпълнява това барбекю точно на малкия паметник? Достатъчно други места има за такъв вид отдих.
Не е ли много не подходящо?
цитирай
10. ralcheva - до Анонимен 8 и 9
24.08.2009 18:59
Определено ако бъде осъществен проекта, стопанисването на всичко изградено ще бъде от общината. Да се надяваме, че подобна атракция ще носи приходи, с които ще се осигури охрана, поддръжка и реклама.
Тук е важно да добавя, че освен европейски пари, за осъществяването на проекти по тази мярка е необходимо и общините да участват с 15 %, което в случая е около 500 000 лв. Така че това също трябва да се има предвид.
Що се отнася до фонтаните на центъра - това е въпрос, който поставихме на проектантите и се надяваме да се съобразят с нашето мнение и да го включат в проекта.
За барбекюто чух две различни обяснения - съответно от проектантите и от зам.кмета Велко Сапунджиев - първото: че това ще бъдат барбекюта, до които ще имат достъп всички граждани, за да отдъхват, да се събират със свои ипрятели, гости и т.н.
и второто : че тези барбекюта (2 на брой) ще бъдат отдадени под наем при определени условия.
Въпросът с барбекютата подлежи на преразглеждане. Затова още веднъж се обръщам към всички заинтересовани да присъстват в сряда в 17ч в залата на Общинския съвет, където ще могат да зададат въпросите си директно на проектантите.
цитирай
11. анонимен - чудесна идея
25.08.2009 09:06
Вчера прочетох за проекта във Vesti bg и ми стана приятно и интересно. Сега се запознах с него. Българинът по презумция критикува. Мисля, че трябва да отчетем положителното: промяната на облика на централната част на града (водата, светлините, пейките, пътеките) и това, че огромната част са евро пари. От тук следват интерес от туристи и приходи, нови работни места за обслужванито му, място за отдих и разходки на гражданите и не на последно място подвигане на самочувствието, че сме жители на Панагюрище.
Инициативата е положителна и заслужава подкрепа. Подробностите могат да се уточнят.
Богоева
цитирай
12. анонимен - пост 10
25.08.2009 12:03
здравейте г-жо Ралчева,
Чета с интерес вашата дискусия по този проект. Наистина възникват много стрнаични въпроси. Идеята е добра, но поддръжката е по специфичния момент. Бихте ли уточнили:
1.Не се виждат никакви информационни табели за монумента и неговата история.
2.Правейки тези маси и кафета - как то4но ще стоят пред църквата? Нещо това ми убягва като идея и концепция
3.Проектирането с мултимедия е много капризно. Това ще е възможно само в определени климатични случай. Каква е алтернативата през зимните и по прохладните периоди?
4.Застрявайки цялата зеленина - как биха изглеждали възстановките на Априлското въстание? Въобще би ли имало такива?
Благодаря ви предварително
Пенка
цитирай
13. анонимен - ???
25.08.2009 13:48
При толкова баири край Панагюрище точно паметника ли избрахте да окепезите!!! Дали почитта към паметта на дедите ни има нужда от тази помпозност? И знаете ли колко ще тече водата на тези завеси - колкото гори Вечният огън, т.е. един път в годината при празнуването на поредната годишнина. И тези арки над Боримечката - да не сме във Франция? Каква по-добра арка може да има над него от свободното синьо небе на България!!! Само ще развалите така добре направения мемориал и ще унищожите зеленината около него..
Имам и въпроси:
1. Защо не направите нещо за паметника на Черешовото топче - преди дни ходих там - изглежда изоставен, да не говорим, че е изпъстрен с фалоси, та се чудих как да го заснема...
2. Дори целият мемориал се нуждае от почистване - нечии ръчички доста са поработили с графитите..., нямаше нито една здрава пейка...
3. И не по темата, но прочетох по-горе в един постинг, та искам и аз да попитам - колко човека познавате, които имат смелостта да пият и готвят с водата от Маришкия водопровод? Жалко е в планинско градче хората да се редят на опашка пред чучура в Бушовото дере, да ходят с тубите на чешмата пред банята или да купуват изворна или минерална вода от магазина, защото нямат чиста вода за пиене. Колко ли туристи ще си тръгнат доволни, като видят каква помия тече от чешмите ни?
цитирай
14. indreal - Да се надяваме, че подобна атракция ...
25.08.2009 17:00
Ралчева написа:
Да се надяваме, че подобна атракция ще носи приходи, с които ще се осигури охрана, поддръжка и реклама.

Приходите от подобна атракция ще са по-скоро косвени. В смисъл, че няма да влизат директни постъпления от продажба на билетчета, примерно, а по-скоро от местни данъци, такси и наеми в следствие на по-високия туристопоток. И това само ако атракцията наистина стане повод броят на туристите в Панагюрище да се увеличи... В свой постинг по темата писах, че за да успее подобен проект на първо място му е необходима оригиналност, а след това и подходяща инфраструктура. Е, оригиналността на концепцията "Звук и светлина" вече се поизтърка, а това, че в Панагюрище липсва добра инфраструктура не е само мое мнение. Но пък имам големи съмнения, че точно това проектно предложение е шанса на Панагюрище да заеме така заслуженото по-достойно място на картата на културно-историческия туризъм в България.
цитирай
15. анонимен - Да нека нещо да се промени в Панагюрище
26.08.2009 14:44
Но защо точно с минарета над Боримечката!!! Има толкова много български символи ...Трябра да се използват те.Водните завеси като идея са супер,но би било по -добре ако целия проект е свързан с историческото минало на града ни тоест да изглежда всичко много по- различно по - старинно ...Да спечелим проект за да променим града ни е чудесна идея, но не смятам че точно този проект е истината за историята на града ни !
цитирай
16. анонимен - Дали това е съгласувано с авторите на паметника ???
26.08.2009 15:07
Пректа според мен е в противоречие с вече съществуващия паметник.Арките над самия паметник символ ли са на историческото ни минало ? Тази проект съгласуван ли със съюза на Българскиге художници?
цитирай
17. анонимен - Странно?!
26.08.2009 15:17
анонимен написа:
При толкова баири край Панагюрище точно паметника ли избрахте да окепезите!!! Дали почитта към паметта на дедите ни има нужда от тази помпозност? И знаете ли колко ще тече водата на тези завеси - колкото гори Вечният огън, т.е. един път в годината при празнуването на поредната годишнина. И тези арки над Боримечката - да не сме във Франция?

Извинете, но не мога да разбера защо сте толкова сърдит?
На мен тези водни стени ми изглеждат доста по красиви от сегашния вид на мемориала...и
как не сте забелязали, че зеленината за която говорите я няма?А и тази дума "окепазите"...е доста красноречива, ако живеехме в 19 век.
Аз като млад човек напълно одобрявам начинанието на общината и мисля че е крайно време да погледнем на света с европейски очи (банално нали ?)
П.П Барбекюто наистина е излишно :)
цитирай
18. indreal - Дали това е съгласувано с авторите ...
26.08.2009 15:58
анонимен написа:
Дали това е съгласувано с авторите на паметника ???

комплексът е приет от държавна комисия, национален обект е има авторски права, още повече че двама от създаделите му са живи - това са професорите Величко Минеков и Димитър Даскалов. Веднъж приет от държавна комисия, никой няма право да променя каквото и да било и по какъвто и да е повод в ансамбъла. Това не могат да направят дори и неговите автори. Ето защо мисля, че предлаганите промени освен висчко са и незаконни.
цитирай
19. анонимен - поздравление
26.08.2009 22:46
г-жо Ралчева,поздравявам Ви! От сърце искам този прекрасен проект да бъде спечелен. Не обръщайте внимание на всички негативни мнения. Не ги разбирам гордите панагюрци - не им харесва родния град, няма туристи, общинските съветници нищо не правят, а сега, когато им се предлага нещо страхотно почват да търсят възможните начини да го провалят.Винаги ще има недоволни, но аз съм сигурна, че сега доволните са повече. Вярвам, че ще оправдаете надеждите на оптимистите. Да, ще има и трудности, но точно сега е момента да покажете на цялата ощественост, че вие общинските съветници ще направете за града ни важното, необходимото и това, което други не успяха да направят.Следващите поколения ще ви благодарят. г-жа Р. Семова
цитирай
20. анонимен - Добра инициатива
27.08.2009 19:01
Здравейте,
поздравление за идеята да се направи нещо освежаващо за града ни.
Инициативата е добра, разбира се има и леко смущаващи елементи, но съм сигурна, че след всичките дебати ще им обърнете внимание и ще се вземе възможно най-доброто за хората и природата решение.
Притесненията ми са следните,
- заведение пред входа на църквата (с извинени към младежите, но не мисля, че атмосферата на заведение и смиреност се допълват + подкрепям аргументите на за климатичните условия и поддържането на мултимедия)
- барбекюта - има достатъчно подобни кътчета, където могат да се устроят такива сбирки. Имайте предвид, че хората не пазят и бързо тези площадки ще изкривят предназначението си. Ще се събират отпадъци, ще се захабят зелените площи, ще се вдига неприятен шум за живеещите наоколо.

Благодарим за възможността за публичен дебат,

пожелавам успех на проекта,

поздрави,
Филипка
цитирай
21. ralcheva - Общественото обсъждане
28.08.2009 19:50
За моя радост на общественото обсъждане присъстваха много хора, което рядко съм виждала на подобни събития. Хората не бяха организирани, а бяха дошли от интерес, с мнения, с позиция.
Не мога да не напиша тук убеждението си, че ако не беше общинският съвет, и по-специално председателят и комисията, отговаряща за туризма, която категорично отказа да вземе решение без да се проведе широко обсъждане, то такова нямаше да има. Беше направен опит за някаква имитация седмица по-рано, на която повечето от нас - присъстващите общински съветници - бяха напълно изненадани от проекта.
Не мога да не отбележа и активната работа на някои от общинските съветници за популяризиране на проекта и общественото обсъждане.
Какво е общото ми впечатление:
Като цяло хората искат реставрация и модернизация на мемориалния комплекс. Искат и "звук и светлина". Но има сериозни резерви към някои от хрумванията на проектантите.
Както се оказа (това стана ясно още на предишното обсъждане) досегашната работа по проекта не е координирана с авторите на мемориалния комплекс (които притежават авторско право върху него) или с техните наследници. Явно в последния ден представители на общината бяха успели да се свържат с двама от наследниците на петимата автори. Те дойдоха на обсъждането, но впечатлението ми беше, че не са информирани достатъчно, дори са леко заблудени относно процедурите за кандидатстване. Но така или иначе те имат интерес мемориала , създаден от предците им да бъде модернизиран, привлекателен, посещаван, както и те самите да работят по подобен проект.
Тук обаче иде реч за интереса на всички нас панагюрци. Както се вижда и в този блог - мненията са разнопосочни, някои от тях категорични в едната и другата крайност. Като цяло по-възрастните (нормално е да са по-консервативни) са по-резервирани, а по-младите - по-ентусиазирани.
Може ли да се намери баланс ? Коя е правилната позиция?
Не мога да не отбележа поредната некоректност от страна на кметския екип, който за не знам кой си път ни постави пред свършен факт и в цайтнот. Сега или не трябва да приемаме целия проект (но това е единствената възможност да участваме по оперативните програми за мярка "Туризъм" - крайният срок е 4.09.2009) или трябва да се бърза, да се преработи проекта съобразно забележките на по-голямата част от хората, изразили мнение, и съобразно вижданията на творците, държащи авторското право. Като е ясно, че в бързината едва ли ще имаме време да обмислим всичко и вероятно ще се направят пропуски и недотам удачни неща. Основните елементи, предизвикващи съпротива у съгражданите ми са :
-преди всичко арките, създаващи странни асоциации, правещи основната фигура на въстанника да изглежда като в клетка и да губи своята внушителност
-барбекютата
-водните завеси, които според някои внасят разностилие и - цитирам - "прекалено много бетон"
В този ред трябва да се разсъждава от кое да се откажем и от кое не.
Да приемем, че има и по-модерни средства за осветяване и не е нужно да се правят арки.
Барбекютата - оказа се, че места за отдих и барбекюта носят точки в проекта, които са ни необходими за класиране
Водните каскади и завеси - това е нещо уникално, което съвдава атракция, различна от всички други, правени в България. Както е известно, само "звук и светлина" вече има на няколко места. Но водата, прибавена към тях носи допълнителна атракция и уникалност, също необходими за точкуването и съответно конкурентността на проекта.
Другият въжен въпрос е финансовият. В сегашния му вид проектът възлиза на около 3 млн и половина, което води до 500 000 лв, с които общината трябва да участва като съфинансиране. Това са изключително много средства, които ще ни е много трудно да си позволим. Които едва ли ще се възвърнат. И с които можем да решим много други наболели проблеми и да благоустроим центъра. С толкова пари всъщност можем сами да блатоустроим целия мемориален комплекс. Дори да го осветим и озвучим.
Значи основният въпрос тук е ЕФЕКТИВНОСТТА. Колко голям като стойност проект можем да си позволим и доколко ефективно ще вложим тези средства. Защо да не решим важни проблеми, касаещи паркирането на евентуални туристически автобуси, автомобили. Съществуващите водни огледала, фонтана на центъра, фасадата на Читалището. Дали не трябва да се откажем от част от спорните "атракции", за да се решат съществуващи проблеми, за които от години не достигат пари. И как да намерим баланса между атрактивност, конкурентност на проекта и ефективност ?
Ето на тези въпроси можеше да опитаме да отговорим спокойно, вслушвайки се в мнението на най-широк кръг специалисти, хора на изкуството, общественици, граждани, експерти... АКО имахме време. АКО бяхме работили всички заедно от самото начало.
Да, ама не. Представя ни се нещо и ни се казва - или подкрепяте, или, както обикновено, саботирате дейността и сте против всичко.
Как да се гласува ?
За информация на всички, които не присъстваха на обсъждането, в крайна сметка се реши да се потърсят в спешен порядък всички автори на мемориала, да се създаде работна комисия, която в много кратък срок да представи нов вариант на проекта. Да се направи извънредна сесия на 2.09.2009, на която да се вземе крайното решение.
Всички граждани обаче трябва да са в течение на това, което ще се прави до тази дата.
Надявам се на общинска администрация, както и на колегата ми Христо Костурков, да качват своевременно информация съответно на сайта на общината и на личния блог на Христо. За съжаление аз ще остъствам през следващите няколко дни и няма да мога да качвам новите материали. Но който желае да бъде информиран, ще намери начин. Надявам се и на медиите.
ВСИЧКИ ПАНАГЮРЦИ трябва да решим. Защото това е нещо , което ще остане за поколенията. Предишният проект се е работил в продължение на години. Минал е през много комисии и много нива. Защитавана е художествена концепция. Вложено е много творчество, има ясни идеи, послания, композиция. Не останах с впечатление, че някой от сегашните автори се е запознал с всичко това. Дано да успеят да го направят в оставащите шест дни.
цитирай
22. ralcheva - НОВО !
29.08.2009 16:31
ИМА ОТСРОЧКА ЗА ПОДАВАНЕТО НА ПРОЕКТИТЕ. НОВАТА КРАЙНА ДАТА Е 4.11.2009.

ТАКА ЧЕ ВРЕМЕ ЗА ОБСЪЖДАНЕ И РЕШАВАНЕ ИМА.

цитирай
23. анонимен - горе-долу, но не достатъчно
02.09.2009 13:36
Ако проектът е "Туристически атракции", защо непременно трябва да се преустройва мемориалния комплекс, настоящият му вид е достатъчно добър? Старият паметник отзад има повече нужда от освежаване - може да се оформи градинка, а и някакъв плац за тържества.
Колкото до самият проект, ще повторя някои от предишните мнения - барбекюта и масички пред църквата изобщо не се връзват с история, нищо че носили точки ;). Ако трябва да има такива места, по централната улица има достатъчно място.

Водата, която би течала пред страничните монументи, ще ги скрива през деня, а и със сигурност би ги повредила, т.е. не би трябвало да тече постоянно.

За арките над въстанника - съгласна съм, че е неуместно.

Отностно туризма в Панагюрище - не са нужни толкова пари, а е нужно някой да седне и да опише всичко, с което разполагаме - музеи, развлекателни комплекси, хотели, ресторанти, и да свърше всичко това вняколко програми и маршута. Да може всеки, който иска да посети града, да има план - там спя, там се храня, ще посетя това и това, ЩЕ ИМАМ екскурзовод и възможността да науча нещо ново. Защо по тази програма не се потърсят средства за обучение на екскурзоводи? Да се измислят маршути, включващи и околията, и съответно превоз за тях. Нещо от рода на "спят и се хранят в Панагюрище, но посещават и Копривщица, и Стрелча". Да се потърсят пари напр. за подобаващо оформление на мястото, където е намерено Панагюрското съкровище - да се направи там една стаичка със съкровището и снимки на откривателите, да ходят там туристите и да им се обяснява на място.

Външните хора няма да препоръчат града ни заради няколко водни каскади, а заради история, която са почувствали, заради добро обслужване, заради приятни емоции и релаксираща почивка! В тази насока пробелмът на града ни изобщо не е във външният вид на "Априлци".
цитирай
24. анонимен - И още нещо
02.09.2009 13:38
Туристическа атрация може да бъде и Градската баня дори, нали има минерална вода ;).
цитирай
25. анонимен - маси и чадъри
02.09.2009 13:52
Направете кафене на покрива на ГУМа.
цитирай
26. анонимен - за парка
02.09.2009 14:01
Направете проект за възстановяване на бюст-паметниците, които бяха в парка. Оформете пространството зад хотел "Каменград" - или го дайте на хотела и да се преустрои с басейни и ала-бала, или го озеленете и уголемете парка. Включете в този проект и езерото с някакви актракциони и едно-две заведения там.
Направете един мащюабен проект за целия център - ще има място и за паметници, и за кръчми ;). А барбекютата може да ги изтупате в парка или някъде извън града.
цитирай
27. анонимен - И още нещо
02.09.2009 14:06
Включете и местността Оборище към проекта, там също може едно музейче и барбекю, хижата като място за почивка. Включете Панагюрските колонии, ако е останала някоя станция... И не на последно място - обучение на обслужващия персонал: "Клиентът не е гъска, която трябва да се оскубе на екс".
цитирай
28. анонимен - ВИЖТЕ ТОВА!!!
02.09.2009 15:27
На този линк
http://skribezium.blog.bg/turizam/2009/08/22/panagiurishte-memory-full.384074
има разкошен фоторазказ за нашия град, направен от един човек от Асеновград, който го е посетил като турист.
Може да се вземе и като пример за реклама на града.
цитирай
29. анонимен - Водните завеси
03.09.2009 15:29
Г-жо Ралчева пак е връщам на водните завеси. Въпросът е следния -зимата , когато водата замръзва и също в преходните периоди как ще изглежда паметника? Няма ли да е много голо и каменно?? Някакви огромно каменни блокове.
цитирай
30. анонимен - Супер-проект! Браво!
03.09.2009 16:26
Първо да уточня, че за грозната гледка зад х-л "Каменград", включваща "Стария Каблешков" вината е изцяло на "Асарел-Медет". Имотът е тяхна собственост и години наред не правят нищо. Нито го продават на друг, нито пък правят нещо, като че ли им харесва грозотията, която цари в момента.
Иначе за проекта "Звук и светлина" мога да кажа, че това е най-добрия проект в Панагюрище за последните 30 години!!! Туристите като идват искат да видят нещо атрактивно, само музеите не ги блазнят особено. Само подобен грандиозен проект може да раздвижи туризма в града.
Може да се направят само леки корекции иначе проекта е много добър. Според мен трябва да отпадне най-долната водна завеса, да се намалят малко масите и чадърите пред църквата. Може да отпаднат и арките, ако не двете то поне предната.
Вместо барбекюта, там някъде най-горе трябва да се направи малко луксозно кафене с изглед към града. Панорамата от там е страхотна и аз с удоволствие бих го посещавал. Цените в това луксозно кафене обаче трябва да са като в Слънчев бряг - 2 лева кафето, 3 лева безалкохолното и 4 лева бирата. Трябва да не бъде масово кафене, а луксозно!
цитирай
31. skribezium - Аз съм SKRIBEZIUM-а, който се въ...
04.09.2009 20:56
Аз съм SKRIBEZIUM-а, който се възхити от вашия град.
Каквото и да решите да правите ново за в бъдеще /защото всичко трябва да се поднася по нов начин/
не забравяйте, че ЗЛАТНОТО СЪКРОВИЩЕ е онзи магнит, който привлича родния и чуждестранния турист към славното и героично Панагюрище.
На всички, които се вълнуват за бъдещето на Панагюрище желая много успехи и реализирани проекти!
цитирай
32. анонимен - Искам да изразя възмущението си от ...
05.09.2009 13:58
Искам да изразя възмущението си от този толкова грозен проект.За идея мога да ви дам да не се изграждат нови водни каскади, а да се пуснат старите до църквата, да се оправят шадраваните пред общината и по центъра, да се оправят чешмите из града.като сте решили да правите нещо го направете като хората, а не само да се чуди кой от къде и колко пари да прибере за себе си.защо трябва да се скриват монументите с вода?кафето и барбекюто е най - голямата глупост. минаретата над ботимечката още повече.аз съм млад човек на 24 години и в панагюрище ме задържа само и единствено работата защото получавам добро възнаграждение.направете нещо младите да остават в това градче.осигурете екскурзоводи, аз това уча и ако има къде бих го работила в града ни, защото имам какво д асе види, но и трябва да се поправи малко.вместо кмета да се чуди каква кола да кара за еди си колко хиляди да беше поправил града и местата за почивка и туризъм.наскоро се върнах от екскурзия и въвъ всички градове всичко цъфти и всички шадравани и фонтани работят.за пример ще дам Тетевен,града е голям колкото нашия, но не може д асе сравни с Панагюрище.там е много по - хубаво.направете така че да се хареса на всички, а не да ми слагате някви си светлинки и защо бяло, червено , зелено.направете знамето на райна княгиня.много съм възмутена от този найстина грозен проект и се радвам че не са го одобрили
цитирай
33. анонимен - Реплика
06.09.2009 00:25
Точно заради мнения като горното не трябва да се питат "Сульо" и "Пульо" за такива неща, а усилията изцяло да бъдат насочечини към печелене на подобни проекти. Проектът е невероятно добър, но винаги ще се намери някой, който да се направи на интересен и да се заяде, особено когато е анонимен.
При подобен проект ще бъдат усвоени много пари от еврофондовете! Това също не е за пренебрегване. Прави се нещо красиво и същевременно в държавата и общината влизат пари от вън. Какво по-хубаво от това?!?!?!?!
Да не говорим, че косвено могат да влезат още даста пари от туризъм!
цитирай
34. анонимен - За ВСИЧКИ, които пишат,четат, коментират в Блога:
08.09.2009 21:08
За ВСИЧКИ, които пишат,четат,коментират в Блога:
Следвайте линковете! – Тест за интелигентност.
Просто ги копирайте!(Ctrl+C -копира, Ctrl+V –пастира – в браузара Ви напр.)

ИВАН КОСТОВ ИМА ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВАС, ИНТЕРНЕТ ВЛЕЧУГИ:СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ…
http://ssstto.blog.bg/politika/2009/09/04/ivan-kostov-ima-vajno-syobshtenie-za-vas-internet-vlechugi.391190
и/или
http://focus-news.net/?id=f12827

Има време: цитат:
22. ralcheva - НОВО !
29.08 16:31 ИМА ОТСРОЧКА ЗА ПОДАВАНЕТО НА ПРОЕКТИТЕ. НОВАТА КРАЙНА ДАТА Е 4.11.2009.
ТАКА ЧЕ ВРЕМЕ ЗА ОБСЪЖДАНЕ И РЕШАВАНЕ ИМА

Основание:цитат: ЗА ПАНАГЮРИЩЕ - ОТКРИТО !
Всякакви размисли, сигнали, мнения и предложения, свързани с работата на Общинския съвет, общинските предприятия и местната власт, можете да пишете тук или да ми изпращате на адрес wralcheva@abv.bg
цитирай
35. анонимен - Пак за "За ВСИЧКИ, които..."
08.09.2009 23:58
Кой е ©Author или ©Автор на http://www.panagyurishte.org/files/Slides.pdf
???
цитирай
36. анонимен - Е тука ще си правим "Разпетият ...
15.09.2009 01:09
Е тука ще си правим "Разпетият петък"Един път е.Както се казва-изпило е душа.
цитирай
37. анонимен - Бе защо не реализирате този проект ...
15.09.2009 01:10
Бе защо не реализирате този проект на язовира?А?
цитирай
38. анонимен - Панагюрище заслужва повече
23.09.2009 14:24
Паметникът на бърдото е достатъчно монументален, даже леко прекалено. Боримечката е гигантски.
Отгоре му да се сложат още по-високи и брутални арки, напълно несвързани архитектурно със стила на композицията би било наистина прекалено за Панагюрище.
Ние сме възрожденски град, нямаме нужда от увеличаване на така или иначе мега-паметник, за да се наблегне на дело много по-голямо и величествено от която и да е бетонна камара.
Панагюрище е град на във фината Средна Гора, с фини къщи (които са запазени), прекрасни църкви и на това трябва да се наблегне. Монументалността вече я има, даже в повече, да се надгражда над това, само защото могат да се усвоят малко пари е престъпление към самия град.
цитирай
39. анонимен - Стига бетон за Панагюрище!!!
16.02.2010 10:45
Стига бетон за Панагюрище!!!
цитирай
40. indreal - Да, наистина!
16.02.2010 10:47
Да, наистина! Стига бетон за Панагюрище!!!
цитирай
41. анонимен - Оперативната програма "Р...
16.02.2010 10:54
Оперативната програма "Регионално развитие" отпуска пари за изграждане, но не и за поддръжка на такива мемориали. Поддръжката на такъв комплексен мемориал би струвал на общината колкото издръжката на всички училища в Панагюрище.
цитирай
42. анонимен - Защо общината не кандидатсва за ...
16.02.2010 11:08
Защо общината не кандидатсва за отпускане на пари за рехабилитация на всички павирани улици в града. Проект изглеждащ напълно реалистично. Това би акцентирало върху автентичността на възрожденския град, а не камарите бетон!!! Проектът е изготвен от аматьори, пространсвените модели са изключително слаби и нереалистични!!!
цитирай
43. анонимен - Нека хората останат по-многобр...
16.02.2010 11:11
Нека хората останат по-многобройни от паметниците в града!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ralcheva
Категория: Регионални
Прочетен: 166720
Постинги: 33
Коментари: 234
Гласове: 271
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930