Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2010 10:21 - Писмо до Община Панагюрище
Автор: ralcheva Категория: Регионални   
Прочетен: 3223 Коментари: 2 Гласове:
1



Уважаеми г-н Кмете, Уважаеми г-н Председател на Общинския съвет,   Бихме искали да се обърнем към вас с призив вашата община да се присъедини към инициативата „България – зона, свободна от ГМО”.      Това може да стане с декларация (резолюция), приета от вашия общински съвет, изразяваща позицията на общината ви към присъствието на генетично модифицирани организми в околната среда.   Декларацията може да включва следните текстове:
  • Общината поема задължението в прилагането на своите правомощия и организационни права да не отглежда генетично модифицирани организми на своята територия.
  • Общината поема задължението при отдаване на общински земи и пасища под наем или аренда, да включва в договорите клауза, в която да забранява на наемателя/арендатора да използва генетично-модифицирани култури.
  • Общината поема ангажимент да използва различни средства като обучения и дискусии, за да убеди фермерите и собствениците на земеделски земи, да не отглеждат генетично модифицирани култури в техните земи.
  • Общината настоява пред националните власти да следват рестриктивна политика по отношение на допускането на генетично модифицирани култури в околната среда.
  • Като част от Европейския съюз Общината вярва, че за да бъде осигурено устойчиво развитие на местната икономика, култура и околна среда, законите в ЕС трябва да защитават правата на фермерите, които не желаят да отглеждат генетично модифицирани култури, и да предприемат всички възможни мерки, за да се предотврати всякакво замърсяване от ГМО на техните земи.
В случай, че вашата община бъде обявена за "Община, свободна от ГМО", ние се ангажираме да ви включим в списъка на общините на сайта http://www.gmo-free-regions.org, към който вече са се присъединили общините Баните, Ивайловград, Кърджали, Сатовча и Златарица. С приемането на подобна декларация (резолюция) повечето европейски общини си осигуряват рекламна помощ за земеделските стопани от региона, развитие на екотуризма и партньорства със сродни общини от цяла Европа   Фондация за околна среда и биоземеделие,  Албена Симеонова  agroecobg@gmail.com   Обществен център за устойчиво развитие и околна среда, Варна, Илиан Илиев, www.ecovarna.info,   Тел./факс: (052) 306 423     Българска Асоциация Биопродукти, Веселина Ралчева, info@bioferma.bg   Инициативен комитет на родители и граждани „България – свободна от ГМО”


Тагове:   община,   панагюрище,   писмо,


Гласувай:
1



1. tsvetankov - Прекрасно
14.03.2010 14:16
Прекрасна инициатива!
И без това сме длъжници на прекрасната ни природа!
Успех!
цитирай
2. анонимен - Какво е ГМО ?!
16.03.2010 00:15
Че какво е едно ашладисано дърво напр. круша с друг сорт такава, че и с друго - каквото стане. Та не е ли ГМО просто вдигане на шум в пространството. Нещо да кажете за т.н. скандал С.Дянков - Г.Първанов ? Тук да виждате ГМО?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ralcheva
Категория: Регионални
Прочетен: 166380
Постинги: 33
Коментари: 234
Гласове: 271
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031