Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2015 13:18 - За повишаването на такса смет в Панагюрище през 2016 година - 2 част
Автор: ralcheva Категория: Регионални   
Прочетен: 806 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 415 000 е общата стойност на несъбраната такса смет за последните 4 години. Тази сума почти се доближава до прословутото отчисление по чл.64 на Закона за управление на отпадъците, което се сочи като основна причина за повишаването на таксата в общината за 2016 година. Ще очаквам отговор от Кмета за предприетите мерки за дисциплиниране на длъжниците, но от разговора в комисия, у мен се затвърди убеждението, че общината не полага необходимите усилия, за да си събере дължимото. В списъка със сериозни длъжници - юридически лица присъстваха получатели на европейски субсидии в земеделието, фирми, изпълняващи дейности в общински обекти и други небезизвестни физически и юридически лица, за които не мога да си представя, че ако пожелае, общинската управа няма да си прибере вземанията. 
За вдигането на таксата /не в предлаганите размери обаче/ има обективни предпоставки, но ако Общинският съвет отново безрезервно подкрепи предложението на кмета, безметежието на длъжниците ще продължи. След като може лесно да се прокарват подобни решения и да се товарят коректните платци, защо общината да полага усилия да си събира просрочените задължения. Ето защо аз бих оставила таксата в стария й размер поне за една година, за да бъде принудена общинската управа да предприеме най-накрая някакви ефективни мерки за събиране на старите сметки. А такива има.
Но едва ли ще се случи. Очаквано двамата съветници от Евророма /Петришки и Бабачев/ подкрепиха ГЕРБ и в двете комисии. Така по 4-ма гласували "ЗА" предложението за вдигане на такса смет беше прието и от двете ресорни комисии. Това е почти сигурен знак, че предложението ще мине и в зала.
А гражданите и бизнесът кротко мълчат и ще бъдат "изненадани", когато получат уведомителните си писма за дължимите данъци и такси само след месец. Въпреки, че този път имаше достатъчно време за реакция. Сдружението на предприемачите пък трябваше да бъде поканено (съгласно подписаното споразумение с общината) да участва в обсъжданията и вземането на решение, тъй като тази такса пряко и сериозно касае фирмите и предприятията. Но както се вижда и бизнесът удобно ще се преструва, че е пропуснал този момент в натоварената си предколедна програма.
Нищо различно от блатото, което наблюдаваме и на национално ниво. 
Наскоро прочетох чудесна статия на Калин Донков, посветена на индианските мъдрости, една от една по-подходящи за времето на Винету, в което си живеем, но все пак ще си избера едничка за край на този пост, и тя гласи: "Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи".



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ralcheva
Категория: Регионални
Прочетен: 166665
Постинги: 33
Коментари: 234
Гласове: 271
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930