Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2008 12:25 - ПАНАГЮРИЩЕ И ТУРИЗЪМ ?
Автор: ralcheva Категория: Регионални   
Прочетен: 4351 Коментари: 4 Гласове:
0



    Защо няма туризъм в Панагюрище ?
    На официалната страница на община Панагюрище можем да прочетем:
   "Въпреки богатото си културно и историческо наследство и природните възможности, туризмът в общината не е достатъчно развит. Това се дължи на редица причини, между които: липса на готовност за приемане на туристи, слаба организация и реклама в страната и чужбина, недостатъчното качество и разнообразие на туристическо предлагане, не се използват възможностите за целогодишен туризъм и за предлагане на алтернативни форми на туризъм, ниски професионални умения. Недостатък е и липсата на концепция и конкретни програми и действия за информационно-рекламно обезпечаване на туризма."
    Към тази констатация няма какво да се добави. Освен въпроса : Кой и как може да промени ситуацията към по-добро ?
    На последната сесия на Общинския съвет трябваше да се приеме Програма за развитие на туризма  за 2008г. Конкретните мерки, написани като в план за действието на Тимуровска команда през лятната ваканция, всъщност са полезни и необходими за развитието на туризма. Но срещу всяка от тях стои - Срок: Постоянен, отговорник : Община, Бизнес, ТИЦ, НПО  
За тези , които се чудят - ТИЦ е Туристически Информационен Център. Ако още се чудите - това е празното помещение с алуминиева дограма, няколко плаката и празно бюро, находящо се до касата на Кабелната телевизия и сувенирния магазин пред ГУМ. На пъпа на центъра.  Чудото ТИЦ беше построено само за няколко дни благодарение на ината на Сдружението на предприемачите и героичните усилия на една от фирмите-член на Сдружението. На тези думи кметът отговаря : НЕ - ТИЦ стана благодарение на общината. Да, разбира се - Общинския съвет гласува пари вече две поредни години за създаването на туристически център. Но бих се обзаложила, че в края на годината щяхме да отчетем поредния неизграден обект от Списъка с обектите за 2008г, ако Центърът не беше включен в Програмата на Форума "Инвестирайте в Панагюрище" (тази година - "Панагюрище - територия на бъдещето" ) и по тази причина беше завършен ударно ВЪПРЕКИ скептицизма на общинското ръководство, че това е възможно в такива срокове.
Какво от това обаче ? Туристическият информационен център остана затворен в тези дни, в които в Панагюрище се стекоха толкова много хора, за колкото биха м
eчтали всички кандидат-туристически дестинации в страната. Пак ще цитирам кмета на общината : "Няма да назнача човек в Центъра. Не мога да си позволя да влагам общински пари само за да осигуря клиенти на 10 ресторантьори. Бизнесът гледа твърде потребителски на идеята да се развива туризма в общината".

     Къде е истината ? Къде е причината в Панагюрище да няма развит туризъм ? Всеки има своята истина : предпоставките ; индустриалното развитие ; неиициативността на бизнеса ; незаинтересоваността на общината…

Моята истина е следната. В началото на всеки успех стои желанието. Общината няма желание да развива туризъм. Ако имаше – щеше да натовари някого, който да мисли в тази посока.  Големите фирми в общината също нямат това желание. Не са и длъжни, или поне – повечето от тях, които нямат никакви допирни точки с туризма. Малките фирми, особено тези, които са в ресторантьорския и хотелиерския бранш имат желание, но нямат куража и волята да натиснат общината да се размърда. Нямат и възможностите да направят нещо сами. Защото след желанието идват възможностите.

    За да се развие който и да е сектор е необходимо да знаеш какви предпоставки имаш, къде се намираш в момента, какво искаш да постигнеш и как смяташ да го направиш. Като изключим първия (предпоставките) общината не е наясно с отговора на нито един от следващите въпроси. И е най-лесно да си намериш виновници – бизнеса, „Асарел Медет”, общинските съветници…

    А в това време селца и градчета, чиито имена не говорят никому нищо и биха ни накарали само да отворим картата на България, за да ги потърсим къде точно се намират, работят по въпроса - правят екопътеки, маршрути, обикалят борси и туроператорски агенции, рекламират се, изскачат от всеки сайт на Интернет.

    Но ние всички ще продължаваме да бистрим кои са виновниците по кръчмите и на мегдана. И ще завърша с нещо , което често обичам да казвам : УПРАВЛЯВАЩИ И УПРАВЛЯВАНИ СЕ ЗАСЛУЖАВАТ ВЗАИМНО.



Тагове:   туризъм,   Панагюрище,


Гласувай:
0



1. eien - Последното невинаги е ВЯРНО!
06.05.2008 12:31
Ако управляващите са се домогнали до власт с непристойни средства и липса на съвест, тоест с всякакви средства, които абсолютно не одобрявам и са ми противни, защо трябва да "заслужавам" управлението до сега, че и взаимно да се "заслужаваме"?
цитирай
2. ralcheva - зависи дали говорим в частност или "управляващи" и "управлявани" като съвкупост
07.05.2008 14:13
Политиците, в частност управляващите, са представителна извадка на обществото. Разбира се тук говоря за обществото и за управляващите като цяло, като съвкупност. Естествено ,че има различни хора, има и отклонения и изключения и в добрия , и в лошия смисъл както в обществото, така и между политиците. Но не можем да си "внесем" управляващи, те са си част от обществото, не са паднали от Марс.
И ако управляващите са се домогнали до власт с непристойни средства (най-често с купуване на гласове) , то кой им е позволил да направят това. Какво да кажем за хората, които продават гласа си срещу 10 лв. А за тези, които пък изобщо не си правят труда да гласуват. Това са общо 2/3 от "управляваните". Е как да искаме после "управляващите" да се чувстват отговорни пред тях ?
цитирай
3. анонимен - Какви са предпоставките за туризъм?
27.05.2008 15:25
"За да се развие който и да е сектор е необходимо да знаеш какви предпоставки имаш, къде се намираш в момента, какво искаш да постигнеш и как смяташ да го направиш. " това от написаното до тук наистина всява размисъл. И не само общинското ръководство е виновно, тъй като наистина то полага усилия да популязира темата "Туризъм", но е не възможно да разчита само на културния-исторически туризъм.
Кои са хората от местния бизнес? Създадоха ли предпоставка за настаняване на туристи? Разполагаме ли с достатъчно хотели? Къде могат да отседнат тези туристи ...... в Стрелча и Баня ли? Не разполагаме с леглова база, а трябва само да привличаме туристи да запълват заведенията за развлечения на местния бизнес. Е, не смятам, че трябва да недоволстват. Нека и те нещо направят, а да не чакат наготово.
А като се има в предвид предпоставките мисля, че и вие съветниците сте виновни. “Асарел – Медет” е толкоз близко, че въобще не може да става въпрос за екологичен туризъм, а също така и за селски, като се има в предвид и проблема в Поибрене. Ето тези предпоставки са наяве и не виждам по какъв начин общината ще прилъже да привлече туристи с няколкото останали исторически къщи и историята, която е написана. Ако само на това разчитаме и сега може да се каже, че има “някакъв” познавателен културно-исторически туризъм. Смятам, че е крайно време и бизнеса да заработи за общината, а не само тя за него. А и общинските съветници не само да хулят, а и да работят наистина “в полза на хората”. Резултатът е ясен и от последната сесия, на която дезертирахте.
цитирай
4. анонимен - инж. Ганчо Илков Още нещо за туризма в Панагюрище
17.02.2009 13:36
За да има цялостно развитие в Панагюрище трябва да се обърне комплексно внимание върху:
- параметрите на жизнената среда (атмосферен въздух; вода; почва; лесистост и биоразнообразие; електромагнитни лъчения; шум);
- утвърждаване на Общ Устройствен План на територията на община Панагюрище (чрез ОУП се отрежда статут на терени върху които се изграждат ваканционни; релаксационни и друг вид туристически селища);
- да се предоставят терени на ниски цени договорно обвързани с изгражадане на туристически селища (на кандидатите да им се пре-достават регулирани терени с проектно разработе-ни водоснабдителни и енергийни системи);
Всичко това изисква от управляващите да проявят стопанска загриженост в "почистването" и "подреждането" на територията на общината.
Защо в момента управляващите не се възползват от утвърденият от общинският съвет Многофункционален план за стопанисване на гората с прилежаща Географска информационна система (чрез GPS се създава възможност за наблюдение върху обекти от територията на общината със сателитна видеовръзка).
В момента управляващите, могат да предлагат и упражняват съответстващ контрол, но не и да се бъркат в работата на частните туроператори.
Според Вас, нормално ли е:
- табаните на "Асарел Медет" АД да са образно казано в центъра на с. Оборище;
- водите в с. Поибрене да съдържат арсен с над пределно допустимите стойности;
- в гр. Панагюрище да се предлага промишлена за питейна вода;
- минералните извори в с. Баня да са в замърсено състояние;
- да не се изследва относно годността за питейни нужди на водата в "Гъзян" край с. Бъта;
- да не се предприемат действия за отстраняване замърсителите на р. Луда Яна минаваща през с. Попинци;
В момента управляващите трябва да обърнат вни-мание и върху пътната инфраструктура в междусе-лищните и горски райони.
Определено община Панагюрище има ресурси , но симбиозата - "счетоводител " & "офицер" е пагубна не само за туризма, но и за социалната и стопанска дейност в общината.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ralcheva
Категория: Регионални
Прочетен: 166778
Постинги: 33
Коментари: 234
Гласове: 271
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930