Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2008 19:37 - В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА защо Панагюрище остана без вода
Автор: ralcheva Категория: Регионални   
Прочетен: 7136 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2008 09:06






В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

защо Панагюрище остана без вода

 

 

 

Този път ще започна отдалече. От предишните няколко години, в които малко по-малко ставаше ясно, че водопроводът от Марица прави авария след авария. Закърпваш едно място, аварира следващото. Че се изисква сериозен ремонт със сериозни средства. Че при тези аварии градът, както и селата от общината започват да разчитат на свои собствени алтернативни водоизточници. Източници, захранвали Панагюрище преди години. Но с изоставени и нефункциониращи съоръжения. Тогава се започнаха дебати в общинския съвет за възможността да се ремонтират и изградят нови съоръжения за събиране на водата от местностите над Панагюрище. В писмо до медиите през 2006 г. групата общински съветници от СДС пишат:

По този повод вече три години настояваме да се оценят и реализират допълнителни варианти за игуряване на вода. Има предварителни проучвания и изчисления, които показват, че има перспектива за събиране на водните притоци от балкана от две посоки – над местността “Гешанка” и от “Средорек”. Със изграждането на съответните съоръжения на предварителна стойност около 1.5 милиона лева гр. Панагюрище и близките села ще имат хубава и евтина вода.

За останалите по-далечни села има варианти за самостоятелно водоснабдяване.

Този вариант може да се реализира за период не по-дълъг от 1 година.

Средствата могат да се осигурят от общинския бюджет.

Резултатът е много по перспективен отколкото хвърлянето на средства по поддръжка на сегашния водопровод, който често, всеки момент и задълго може да аварира.( вие сте свидетели за последните две години колко са авариите и какво е качеството на водата).

Същата година след бурни дебати в комисията по бюджет и икономика в крайна сметка Общинския съвет нзима Решение №287/31.01.2006г. - Да се изготви до 30.03.2006г. идеен проект за алтернативни варианти за водоснабдяване на селищата от Общината, който да се обсъди на целевата сесия на Общ. Съвет през месец май.

Средствата за идейния проект да  се предвидят в бюджета за 2006г

Не последват обаче никакви действия – нито от кмета на общината, нито от Общинския съвет.

В навечерието на 2007 г. СДС издава вестник в който алармира „Въпреки липсата на ясна перспектива, управниците не търсят никакви алтернативни варианти, за да се осигури нормално водоснабдяване. Вече трета година ние, съветниците от СДС настояваме да се потърсят алтернативни начини за решаване на проблема. Вече трета година се отлага и тематичната сесия за водоснабдяването поради липса на няколко неща – идейна готовност, воля за решаване на проблема и заинтересованост. Десетки пъти сме поставяли въпроса за търсене на възможности за събиране на водните потоци от Средна гора. Има предварителни проучвания, които дават надежда за реализацията на подобен проект… „

Е – до алтернативното водоснабдяване се стигна, но принудително. Последната и поредна авария на водопровода от Злокучене беше наистина сериозна и спря задълго притока на вода от Марица. Откога Панагюрище не получава нито капка по този водопровод ? И досега не сме получили точен отговор на този въпрос. Дали е от пролетта на 2007г  или от януари 2008г, както твърди кметът на общината. Дори и да е от януари, едно е ясно – досега не е започнал ремонта на най-проблемния 3-километров участък. Ремонт, след който също няма гаранция, че водата ще потече. Всъщност от сериозен ремонт се нуждаят цели 20 км. Преди 3 месеца, в началото на лятото, общинският съвет започна да дискутира все по-често проблема, виждайки, че по него не се работи. През юни беше направено съвместно заседание на две комисии заедно с представители на общината, експерти и заинтересовани институции. Тогава се стига до решение за вземане на безлихвен заем от „Асарел Медет” АД, с който да бъдат закупени тръби за ремонта на проблемния участък. Това е официално парафирано от Общинския съвет с негово решение на 15.07.2007г. Какво е направено досега – на никого не е ясно. На последната сесия кметът отговори „Водени са разговори”. Процедурата по обявяване на поръчка и сключване на договор за доставка на тръби ще отнеме поне месец, затова  на последната сесия – в петък 22.08. - решаваме да  върнем заема на „Асарел Медет” АД, който да закупи тръбите и да ги предостави на общината, за да може бързо да започне ремонта на водопровода. Доколкото знам „Асарел медет” е реагирал светкавично и тръбите вече са поръчани, но трябва да бъдат доставени в България. Така или иначе – след пристигането на тръбите ще започне ремонта, който ще трае най-малко 15-20 дни. Това е оптимистичният срок за разрешаване на кризата. Ако не „изгърми” друг проблемен участък от водопровода.

 

               Кризата с водата започва в началото на месец август. В началото от общинска администрация ни уверяват, че се „взимат мерки и се работи по въпроса”. С всеки ден на нас, общинските съветници, ни става все по-неясно какво точно се работи. В един момент се оказва, че след като кметът се е върнал от отпуск, в такъв е излязъл зам.кмета Велко Сапунджиев. Кой изобщо работи по въпроса ?  Втората седмица един по един съветниците започваме да търсим собствена информация. Ясно е само едно – от месеци вече общината се водоснабдява от собствените си водопритоци от Средна гора. Водата обаче е силно намаляла и продължава да намалява с всеки ден. Няма перспективи за дъжд. Градът е в бедствено положение. Част от кварталите на града и високите етажи, както и някои села не са имали нито капка вода от началото на кризата. Някои от общинските съветници тръгват из вододайните райони сами, за да търсят причините за кризата и варианти за решаването й, макар и временно и частично. Нено Костурков завежда председателя на общинския съвет Филип Калбуров до м.Златьовица. От там преди години с помпена станция и тръбопровод се е прехвърляла вода към м.Рогачовец, откъдето и в момента градът черпи вода. През годините сме поставяли въпросът и за този водоизточник, но ни беше дадена информация, че съоръженията са разграбени, унищожени, няма електроснабдяване. Проверката обаче показва, че ток има, тръбопроводът си стои. Възможно е със сравнително малко средства да се направи речно водохващане, да се купят помпи и да се направи опит да се пусне водата по тръбопровода  до Рогачовец. Съветниците водят разговори и с фирми, работещи в района по други обекти, които изразяват готовност да извършат необходимите работи, ако разполагат с конкретно задание и проект. Не става дума за някакъв свръхсложен проект, това признават и от общината. Предлага се на кмета общината да реагира бързо, като изготви с помощта на специалисти такъв проект и се сключи договор за изграждане на съоръжението. Това се случва миналия четвъртък. До вторник тази седмица, когато се събира за поредна вечер ресорната комисия нищо не е направено. До сесията, проведена в петък – също нищо. „Водени са разговори” – е регулярният отговор. Реални действия по водохващането от Златьовица започват на следващия ден. Двадесет и вторият ден от началото на кризата.

 

               Тръгвам и аз ден преди сесията с колегите ми от ГЕРБ  Нено Костурков и Веселин Дундаров, за да се уверя със собствените си очи какво става из вододайните зони на Панагюрище. Започваме обилкоката от Златьовица, за да се уверим, че нищо не се работи. После обикаляме местностите Средорек, Манзол. Натъкваме се на доста страшни гледки. Край пътя се разхвърляни трупи. Някои от тях прясно отсечени, други доста по отдавна, някои съвсем изгнили. Край пътя има гора, но навлизаш навътре 50 метра и попадаш на поредното сечище.

 image   image

 

Край пътя има ромски катуни, които работят на съответните сечища. Дали това е санитарна сеч или планови за изсичане райони, не е ясно (предстои обиколка с директора на Горско стопанство, на която да се дадат отговори на всички въпроси). Но е ясно едно – сечат се не стари и изгнили дървета, а най-хубавите. Става дума за букови гори. Хубавият материал се извозва, останалият се изоставя разхвърлян из района и не се ползва за нищо. Изгнива. 

image

 

 image

 

 

Разбираме, че повечето фирми, които извършват сечта са от Велинград и Ракитово. Навсякъде са прокарани пътища през гората, по които се извозват дървата.

Стигаме до Бунай. Мястото, откъдето извира Луда Яна. Сечищата са навсякъде из района. На мястото, където се се разделят водосборните райони на Панагюрище, Стрелча и Копривщица се виждат изворчета. Има чешма с доста добър дебит. Явно е, че някога е хващана водата от нея, тъй като има изградени корита, които я отвеждат към ръкавите на притоците на Луда Яна. Сега обаче 2-3 от коритата са счупени, другите - непочистени, и водата най-спокойно прави завой и изтича към Копривщица. 

image


       Положението с повечето изворчета в района е същото – водата отива в съседните землища. Продължаваме надолу. По път, специално направен от горските и явно предназначен за следващата „планова сеч”. Сеч в същинската вододайна зона на града. Тази, която ще захранва бъдещия язовир. По него стигаме до Бунайския път. Макар и попресъхнали край нас има поточета, които някога са прокарвани чрез тръби под пътя, но сега всичко е изоставено и водата се губи. Дали някой от общинското дружество В и К или от общината си е направил труда да погледне всичко това. И ако да – защо всичко е изоставено.

       Тук е мястото да вметна какво става с вододайните зони на Панагюрище. Отговорът е възможно най-идиотския – НЯМА ВОДОДАЙНИ ЗОНИ ! Защо ? Ами не е извършена процедурата по регистрацията им в Басейнова дирекция. Те са де факто вододайни, но по документи – не. Отново защо? На сесията кметът отговори – „Ами никой не се е сетил за това”. Започвам да търся истината и по този случай. Тъй като си спомням усилията на колегата ми от групата на СДС в предишния общински съвет – д-р Стоян Еничеров, председател на комисията по селско и горско стопанство, да се справи с този въпрос. Вярно, че в общинска администрация са проспали доста време.Наистина процедурата не е извършена, но тогавашната комисия, съвместно с Общинска администрация правят среща с представители на Басейнова дирекция и други институции, на която се уточняват начините за довършване на процедурата. Пишат писмо и внасят необходимите документи, но получават отговор, че тази процедура не може да бъде извършена от общината, а от инвеститорът, който осигурява водоснабдяването, в случая – Общинското В и К. От тогава до днес, изглежда от В и К не са направили нищо за обособяването на регламентирани вододайни зони (или както сега се наричат – санитарно охранителни зони). Може би това е пътя за регулиране на сечта в района. Точно по тази причина на последната сесия беше приет документ – писмо до Народното събрание и Министерския съвет, в което настояваме за спиране на сечта на букови гори в района на Панагюрище, до преразглеждането на Лесоустройствения проект 2002-2011г

 

На следващия ден отново с колеги тръгваме на обиколка. Този път отиваме до Гешанка и Щернята. Удивлението ни нараства  с всеки изминал час. Всичко е изоставено. На мястото, където се хващат води, се разхождат животни. Няма никакви охранителни мерки. Наоколо има боклуци и изпражнения. Виждаме река Мулейска, която спокойно си изтича в посока, обратна на нашето водохващане. Влизаме и в Щернята. Място, което като дете съм запомнила като абсолютно недостъпно. Сега оградата е разграбена, всичко е разграден двор. 

image

Влизаме спокойно през портала и обикаляме. Докато се натъкнем на някого. Питаме защо водите на реката не се хващат и изтичат. Той ни обяснява, че в момента от реката се хващат само високите води. Правели се някакви опити де са хванат и от по-ниските. ОТ НЯКОЙ И ДРУГ ДЕН !?! Пуснали някаква бензинова помпа (която май в момента не работи). А най-ниското хващане  съвсем не се получавало, защото бавните филтри отдавна не функционирали добре. Обяснения, които звучат абсурдно на двадесетия ден, откакто градът е без вода.

 

           Безхаберие ! Незаинтересованост ! Изоставени съоръжения ! Непоглeднати водоизточници ! Бездействие ! Нищоправене в продължение на 20 дни, в които стотици жители на общината нямат капка вода.

Извинявам се – не е съвсем нищо. Имало водоноски, които се появяват всеки ден в определени часове в районите, в които съвсем липсва вода, на които остроумни или по-скоро отчаяни панагюрци са изписали „Гергинекова чешма”. Има и режим, който не е ясен за никого и най-често не се спазва. Така научаваш, като се върнеш от работа, че всъщност са ти пускали водата. Или пък прочиташ , че ще ти я спрат в 22.00 ч, но тя изобщо не е идвала, та няма как да я спрат. Хората се втурват – наливат всички съдове, с които разполагат, погеже нямат никаква сигурност кога отново ще дойде скъпоценната течност. Перат, мият. Да си кажем честно – понякога и колите си. Поливат. Така едва ли се пести вода. На многобройните ми настоявания за навременно оповестяване на режима, се отговаря, че това е невъзможно. Не мога да приема този отговор. Колкото и хаотично да се действа (в което вече не се съмнявам) все някой има някаква идея кога ще се спре водата в един район на съответния ден, и кога ще се пусне. Въпрос е на едно обаждане до кабелна телевизия, която да пусне съответната обява.

 

Постингът стана много дълъг. И тъжен. Най-тъжното е, че няма изгледи за скорошно оправяна на положението. Ако не завали сериозно.

И все пак да напиша какво предложих и какви решения се взеха на последната сесия.

Предложих :

1. Предприемане на процедура за обявяване на бедствено положение в община Панагюрище.

            2. Създаване на експертна комисия, която да разглежда и обсъжда всички варианти за решения, макар и временни и частични, на създалото се положение  и кризисен щаб, който да реализира по най-бърз начин взетите решения и да реагира своевременно според ситуацията.

            3. Създаване на ясен и конкретен режим и оповестяването му – така, че за всеки конкретен район в града и общината, да е ясно в кои точно часове ще има вода, колкото и малко да са тези часове.

 

            Първите две предложения бяха приети от Общинския съвет. За третото – не стана ясно дали това ще е възможно. Но аз няма да спра да настоявам.

            Освен това – по предложение на Томи Наплатанов се прие информация за работата на кризисния щаб да се дава ежедневно по медиите и на специално изготвени табла. Да се направят постъпки за получаване на минерална вода от държавния резерв за най-засегнатото население на общината. И да се свика общоградско събрание в срок до 28-ми август, на което да се поканят гражданите и представители на всички заинтересовани институции, на което да се обсъди създалата се бедствена ситуация.

            Уважаеми съграждани, заповядайте на това събрание ! Ако и днес не вземем мерки, другото лято ще бъдем без вода не един месец, а три. И всички ще продължават сладкия си сън. Ще чакаме историческия язовир, който в крайна сметка ще бъде построен в една пустиня. И ще си плюваме на воля на пейката пред къщи или в кръчмата.

 



Тагове:   вода,   Панагюрище,   остана,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Браво
26.08.2008 18:58
Браво за разясненията изразени точно и ясно. Би трябвали да се публикува в местните медии за да прочетат всички, как управлява червения кмет и мнозинството в общинския съвет иначе народа няма да разбере кои са виновни. Да се разбере, че проблема е от тях, а не да излязат след няколко месеца с информация, че те са "герои", като са решили въпроса (макар и временно) с водата и народа да каже евалаа пак за тях ще гласувам. Трябва публичност. Тях от това ги е страх. Да се информира обществеността кога и къде ще бъде общоградското събрание. Да се търси отговорност за геноцида, на който сме подложени Панагюрци. Искаме да знаем кой ще поеме отговорността. Вчера в dir.bg прочетах, че кмета нямало да отговаря на въпроси, а само ще информира хората за случващото се. Няма такъв момент. Вие сте кмет и ще отговаряте, ако ли не ставайте и се махайте.
цитирай
2. анонимен - В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА
27.08.2008 11:09
Браво Весе добре, че има такива като теб. Да обяснят и да кажат истината в прав текст. След решаването на проблема с водата сигурно пак няма да има виновни и всичко ще се потуши по комунистичеки, както те си знаят. Дръжте ги изкъсо тези безотговорници и нахалници. Всеки трябва да си плати зе действията и бездействията, който е извършил на гърба на хорицата. Време е да им се потърси отговрност за доверието, което им е гласувано. Или пак ще си платят на циганите, за да ги изберат. Да си отива кмета, заедно с придворните. В този градски парламент сте само трима качествени хора, които заслужавете признание, от там нататък всичко е послушковци, празни позьори и лицемери. Изказвам лично възмущение от тях.
цитирай
3. анонимен - Пълно безочие: "Кметът на ...
27.08.2008 16:24
Пълно безочие: "Кметът на Панагюрище Георги Гергинеков е СВИКАЛ спешно заседание на Общинския съвет." ДРЪН-ДРЪН... СПА И ЧАКА ДЪЖД....
http://news.ibox.bg/news/id_1412591864
цитирай
4. анонимен - ще има ли общоградско събрание и ...
28.08.2008 13:00
ще има ли общоградско събрание и кога
цитирай
5. ralcheva - Общоградско събрание
28.08.2008 13:22
Очевидно е, че кметът няма намерение да изпълни решението на Общинския съвет за свикване на общоградско събрание, щом досега няма нито обява, нито дума за това. При тази ситуация довечера ще се съберем всички съветници от опозицията, както и останалите опозиционни партии в града, за да обмислим евентуални действия.
цитирай
6. анонимен - http://www. focus-news. net...
28.08.2008 14:06

http://www.focus-news.net/?id=n1027881&PHPSESSID=hui195hm8c5nujasbmf28j1pv2
цитирай
7. анонимен - http://www. focus-news. net...
28.08.2008 14:06

http://www.focus-news.net/?id=n1027881&PHPSESSID=hui195hm8c5nujasbmf28j1pv2
цитирай
8. анонимен - за събранието
29.08.2008 09:20
каквото и да решите за общоградското събрание, добре ще е да има поне ден-два за предварителното му обявление, за да има повече хора
цитирай
9. анонимен - Цитат от сайта на Общината: ...
02.09.2008 15:46
Цитат от сайта на Общината:

"ОБРЪЩЕНИЕ

на кмета на община Панагюрище

към жителите на общината







Уважаеми съграждани,



Обръщам се към вас по повод зачестилите в последно време пупулистки изяви и PR акции от страна на част от политическата опозиция в общината. Считам, че злоупотребяването с действително трудното положение на хората в този момент, за да се печелят само някакви политически дивиденти, е непочтено. Трагичните вопли, с които се пълни напоследък публичното пространство, никога не са помагали. И сега те звучат не само неубедително, но са и израз на пълно безсилие. Не доказват заинтересованост, а невъзможност да се постави, дори в кризисна ситуация, общият интерес над собствените лични и партийни интереси. Това изразходване на енергия за оплюване винаги е напразно и безполезно.

Няма да коментирам искането на оставката ми. То нито е законно, нито е сериозно. Да не говорим за морално, след като някои от „многобройно” обявените, че са подписали искането, не знаеха за това или не са присъствали дори на въпросната среща. Други заявиха, че са били против и са отказали също да сложат подписите си. Колко и кои остават – хората тук са наясно. С такива методи и с подобен морал се иска оставката ми – коментарът е излишен. Но съм длъжен да обясня, че искането на оставката на кмета на общината е отговорен политически акт, който трябва да бъде мотивиран със съответните аргументи, разбира се, ако политическите сили или лица, които го предприемат, държат на собственото си достойнство и държат на сериозно отношение към себе си и към партиите, които представляват. В искането на оставката ми няма посочени никакви разумни и адекватни аргументи. За сметка на тази липса пък е изобилието на собствени констатации, нахвърляни въпроси, обиди, клевети и възклицания. Не мога да оставя настрана и въпроса, че това искане е в противоречие със Закона, чието непознаване или незачитане някои местни политици си позволяват редовно да показват в съчетание със завидна словоохотливост.

Едно е обаче да се приказва, съвсем друго - да се върши работа. Отговорното решение в ситуацията на бедствено положение изискваше други усилия и други действия. И аз категорично мога да заявя, че Общината ги направи. Докато някои тръгнаха да докарват с приказки под тази и онази бука няколко манерки с вода от девет дерета, Общината водеше активно преговори, за да осигури необходимите средства за наложителния спешен ремонт на магистралния водопровод, който захранва населените места в общината на 80%. Всички останали използвани в момента и евентуално в бъдеще използвани при възможност алтернативни водоизточници на територията на общината не биха могли да осигурят необходимото водоснабдяване на населението. Това сочат проучванията на специалистите. Тези алтернативни решения, разбира се, са важни и се търсят, но не могат да бъдат достатъчни за осигуряването на нормалното водоподаване в общината. На този етап решението си остава едно – ремонт на магистралния водопровод.

Обявяването на бедственото положение бе обвързано именно с получаването на съответните гаранции, че то ще бъде преодоляно в максимално кратки срокове. С осигуряването на средствата стартира и ремонтът в двата най-критични участъка на водопровода. Извършването на строително-ремонтните работи вече е факт, който не само гарантира спешното преодоляване на бедственото положение, но и по-трайното решение на проблема с нормалното водоснабдяване на всички населени места в общината. И бих искал да подчертая, че това се дължи на усилията, действията и свършеното от екипа на Община Панагюрище за отстояването на една разумна, сериозна и отговорна позиция, която се ръководи от общия интерес на всички жители. Именно това доведе до получаването на държавната подкрепа и отпускането на необходимите ни средства в размер на 1 200 000 лв. 500 000 лв. след преговори с Общината предостави и „Асарел-Медет” АД.

За строително-ремонтните дейности в двата участъка на водопровода с обща дължина 5.5 км Общината успя спешно да мобилизира в максимална степен всички ресурси и възможности на местно и национално ниво. Осигури нужната техника и създаде необходимата организация за приключване на работите в минимално кратки срокове. Искам да подчертая, че на обекта се работи с ускорени темпове и огромно натоварване при изключително трудни условия. Теренът е много тежък, преминава през скалисти участъци, нови непрекъснати аварии създават допълнителни услужнения, но независимо от това Общината е решена и полага всички усилия да извърши строително-ремонтните дейности и да реализира проекта в срок до 20-ина дни, което, ще посоча, че при нормална ситуация би продължило поне половин година. С цел възможно за най-кратко време да бъде спряно водоподаването при монтирането на новите тръби се наложи мащабна подготвителна работа за прокопаването на паралелни изкопи до водопровода. Със същата цел предварително ще бъдат лепени и тръбите, които ще се положат. Така, участъците, в които ще се монтира тръба в тръба, бяха максимално намалени, и пълното спиране на водата от водопровода при стартиране на дейностите по полагане на тръбите ще е за много по-кратък период от първоначалния проект. Всичко това изисква не само създаването на много сериозна организация, но и динамични решения, концентрирането на цялата енергия, каквито са и очакванията на хората. Защото те се интересуват не от политизирането на проблемите, а кога ще имат вода.



Уважаеми съграждани,

Убеден съм, че вие отчитате реалните факти и конкретни действия, а не празнодумството. Вярвам, че вашата оценка е обективна и точна, която дава всекиму своето и заслуженото. Благодаря ви искрено за проявяваното разбиране. И зная, че вашето доверие ме задължава.



Георги Гергинеков,

Кмет на община Панагюрище


Новината е посещавана 3 пъти !!!!!!!!!
цитирай
10. анонимен - Eеееx, Гошо, много прекаляваш
05.09.2008 22:04
Тез нища да ги дрънка бай Цеко по кофето на бабичките, ама не в тоя блог моля те . Тук четат хора информирани. Усилия си бил полагал, съкратени срокове - дрън-дрън. Водопровода е счупен от декември миналата година, всичко това можеше да го направиш най-спокойно в продължение на 10 месеца. А не да си излезнеш най-спокойно в отпуск насред сушата и да духнеш в Хисара да си тропкаш там табла с Колю Митев цял месец.
цитирай
11. анонимен - просто КОМЕНТАР
11.09.2008 02:23
просто КОМЕНТАР
цитирай
12. анонимен - "В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА"
11.09.2008 03:11
Ако НЯКОЙ е тръгнал в посока "В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА" добре е да се пита - ако тръгне по МУХА например - до къде ще стигне. Или "какво искам да кажа" - да се пита по КОГО върви, че като стигне до грешната истина виновни все ще се намерят /така сме сътворени/, но постигнатото е ГРЕШНО. "Да му мислят умниците, господ се грижи за останалите"- цитат.
цитирай
13. анонимен - Бедствието в Панагюрище
17.09.2008 13:06
Да,в Панагюрище има бедствие,но то не е само в липсата на вода.Страшното е ,че панагюрци сами си го избраха още през 20005 г.Неговото име е Георги Гергинеков.По-безотговорен,по-некадърен и по-мързелив кмет в Панагюрище не е имало!Обръщението му към панагюрци е върхът на цинизма и дебелоочието.Крадецът вика"дръжте крадеца"!Вместо поне от куртоазия да си посипе главата с пепел и да помоли за извинение своите съграждани господин-другарят кмет превръща трагедията на панагюрци в политически фарс.Много лоша услуга му е направил писачът на обръщението-бива бива комунистическо каменоглавие,но чак пък такова не бива.Не е лошо
преди да подписва такива материали кметът да ги чете и обмисля за да не става жалък и смешен.Авторитетът му и без това не е безспорен,а до изборите има много време.Защото
благодарение на опозицията в Общинския съвет се
задвижиха сериозно нещата по решаване на водната криза в Панагюрищеи селата.Вместо да се крие от съгражданите си господин-другаря Гергинеков ако има поне капка чувство за чест и мъжко достойнство да се извини публично и да си
подаде оставката.От това само ще спечели,а и панагюрци ще го запомнят с добро!От комунистическо жилавене и инатлък никой няма нужда!
цитирай
14. анонимен - Вслушай се в човека и мисли с главата!
17.02.2009 15:41
Водата е национално богатство, но практически, гражданите на Панагюрище са участници в събитията довели до:
- чрез излужващи технологии прилагани от "Асарел Медет" АД, водоизточниците са замър-сени;
- чрез липса на стопанско управление - водоизточник "Златьовица" е обран (помпената станция) и ликвидиран (физически е отнета функцията му да бъде такъв);
- "Рогачовец" подаващ питейна вода за с. Панагюрски колонии също поради лошо стопанисване вместо да подава качествена вода е източник на безотговорно финансово разхищение. (Тук, е построена масивна сграда на стойност многократно надхвърляща средствата за поддържане на технологичните съоръжения на водоизточника);
- тръбопровода от "Рогачовец" до пречиствателната станция за питейни води в с. Панагюрски колонии е етернитов (ексцерогенен);
Обезводняването на средногорието в района на община Панагюрище е проектно предвидено и решено чрез включването строителство на язовир "Луда Яна" като компенсационна програма в баланса на "Асарел - Медет" АД. Експертите на дружеството с високият си професионализъм съомяха да отхвърлят проектната компенсационна програма и изправят дружеството на крака.
От терасите на р. Марица до МК "Оптикоелектрон" се изгради тръбопровод за промишлена вода с цел обезпечаване технологичните потребности на оптичното производство. Този тръбопровод подава вода от р. Марица посредством пет помпени станции. В момента този тръбопровод се "стопанисва" от "В и К - П" ООД. Системата (тръбопровод - помпени станции - водни резервуари) е морално и технологично остаряла. Тя е източник на огромни финансови разходи. (В интерес на изтината - няма панагюрец, който да пие от "предлаганата" вода).
Местността "полето" в Панагюрище е водоносна зона, но е твърде близко за да бъде оценена.
Всички водоизточници организират дейността си в съответствие с Наредба №3/16.10.2000 г. на МОСВ. Въпреки, че Наредбата е със задължителен характер, същата не се изпълнява.
При създаването на селищата в общината, нашите предци са изхождали от задоволяване потреб-ностите си от питейна вода; обработваема земя и гора (дърва за огрев).
Проблема на управляващите е че неразговарят с възрастните хора, не притежават умения за работа със съвремените комуникационни средства (не използват притежаваната от общината Географска информационна система), нямат стопанска ангажираност към съгражданите си и умения да оценяват възможни технологични решения. Определено проблемите се свеждат до търсене на посредници, които да съдействат в предо-ставяне на средства.
Така, че едно Национално богатство, когато липсва стопанско мислене и технологично търсене на реалните проблеми, когато надменността и безотговорността са оределящите "управленчес-ки " механизми, се превръща в тежко бреме за уп-равляваните.
Поклон пред замърсителите и хвалби към съдей-стващите в "усвояването" на милиони лева, докато гражданите черпят вода от местни водоизточни-ци - това е позицията на симбиозата " счетоводи-тел & офицер".

инж. Ганчо Илков - ПП "Обединени земеделци"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ralcheva
Категория: Регионални
Прочетен: 166788
Постинги: 33
Коментари: 234
Гласове: 271
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930